Kurs dietetyki ze znajomością zdrowego stylu życia

DLA KOGO KURS JEST PRZEZNACZONY?

Szkolenie przygotowuje Uczestnika/czkę pod względem praktycznym i teoretycznym z zakresu dietetyki i odchudzania, a także umożliwia (w cenie kursu) uzyskanie kwalifikacji i certyfikatu pozwalających na wykonywanie zawodu.

JAKI JEST CZAS TRWANIA KURSU?

30 godzin

JAKI JEST CZAS TRWANIA KURSU?

Szkolenie może zostać przeprowadzone w trybach: stacjonarnym wieczorowym/dziennym; e-learningowym; hybrydowym (połączeniu trybu stacjonarnego i e-learningowego). Tryb kursu dostosowany jest do programu szkolenia i potrzeb Uczestnika.

SYLABUS

  • Podstawy funkcjonowania organizmu człowieka:
    • omówienie układu hormonalnego, pokarmowego i powłok,
    • wiedza o funkcjonowaniu narządów wewnętrznych,
    • specyfika trawienia i wchłaniania.
  • Zasady racjonalnego odżywiania:
    • bilans energetyczny organizmu a wartość energetyczna pożywienia,
    • rola składników pokarmowych (białka, tłuszcze, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe,  cholesterol, węglowodany, błonnik pokarmowy),
    • składniki mineralne – równowaga kwasowo-zasadowa,
    • odpowiedni bilans wodny jako podstawa funkcjonowania organizmu,
    • rola witaminn,
    • składniki nieodżywcze,
    • zasady racjonalnego żywienia: zalecenia żywieniowe Bergera 6U+U, piramida żywienia, normy żywienia, tabele składu i wartości odżywczej żywności.
  • Planowanie diety lekkostrawnej:
    • cele i założenia diety lekkostrawnej,
    • dobór produktów spożywczych, potraw i obróbki termicznej,
    • zmiany, jakim podlegają wybrane składniki pokarmowe w wyniku procesów technologicznych,
    • planowanie i modyfikacja diety lekkostrawnej,
    • jakościowe i ilościowe metody oceny jadłospisów.
  • Planowanie diety odchudzającej:
    • analiza masy ciała a przyczyny otyłości – metody leczenia otyłości,
    • źródła energii w diecie i metody ich ograniczania,
    • dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów,
    • indeks glikemiczny i jego zastosowanie – BMI,
    • popularne diety odchudzające w świetle współczesnej wiedzy żywieniowej (m.in. dieta Dukana – dieta proteinowa),
    • ocena jadłospisów proponowanych przez „diety cud”.
  • Suplementy w diecie:
    • rola suplementów w diecie a dobór odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych, ich wpływ na odchudzanie.

CZY PO UKOŃCZENIU KURSU MOŻNA UZYSKAĆ CERTYFIKAT? 

TAK

  • EVDC / EICE / ISQ / MEN
  • Egzamin: TAK (w zależności od rodzaju kursu / szkolenia)

LISTA DOSTĘPNYCH CERTYFIKATÓW KSZTAŁCENIA:

  • European Vocational Development Certification (EVDC)
  • European International Certification in Education (EICE)
  • Innovation Standard of Qualification (ISQ)

INSTYTUCJE REALIZUJĄCE PROGRAM KSZTAŁCENIA:

JAK MOGĘ ZAPISAĆ SIĘ NA SZKOLENIE?

ZOBACZ OPCJE SZKOLEŃ I KURSÓW REALIZOWANYCH ZDALNIE:

PROGRAM KSZTAŁCENIA REALIZOWANY PRZEZ:

TERMINY I WIĘCEJ INFORMACJI: TUTAJ