DLA KOGO KURS JEST PRZEZNACZONY?
Szkolenie przygotowuje Uczestnika/czkę pod względem praktycznym i teoretycznym z zakresu dietetyki i odchudzania, a także umożliwia (w cenie kursu) uzyskanie kwalifikacji i certyfikatu pozwalających na wykonywanie zawodu.
JAKI JEST CZAS TRWANIA KURSU?
30 godzin
JAKI JEST CZAS TRWANIA KURSU?
Szkolenie może zostać przeprowadzone w trybach: stacjonarnym wieczorowym/dziennym; e-learningowym; hybrydowym (połączeniu trybu stacjonarnego i e-learningowego). Tryb kursu dostosowany jest do programu szkolenia i potrzeb Uczestnika.
SYLABUS
- Podstawy funkcjonowania organizmu człowieka:
- omówienie układu hormonalnego, pokarmowego i powłok,
- wiedza o funkcjonowaniu narządów wewnętrznych,
- specyfika trawienia i wchłaniania.
- Zasady racjonalnego odżywiania:
- bilans energetyczny organizmu a wartość energetyczna pożywienia,
- rola składników pokarmowych (białka, tłuszcze, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, cholesterol, węglowodany, błonnik pokarmowy),
- składniki mineralne – równowaga kwasowo-zasadowa,
- odpowiedni bilans wodny jako podstawa funkcjonowania organizmu,
- rola witaminn,
- składniki nieodżywcze,
- zasady racjonalnego żywienia: zalecenia żywieniowe Bergera 6U+U, piramida żywienia, normy żywienia, tabele składu i wartości odżywczej żywności.
- Planowanie diety lekkostrawnej:
- cele i założenia diety lekkostrawnej,
- dobór produktów spożywczych, potraw i obróbki termicznej,
- zmiany, jakim podlegają wybrane składniki pokarmowe w wyniku procesów technologicznych,
- planowanie i modyfikacja diety lekkostrawnej,
- jakościowe i ilościowe metody oceny jadłospisów.
- Planowanie diety odchudzającej:
- analiza masy ciała a przyczyny otyłości – metody leczenia otyłości,
- źródła energii w diecie i metody ich ograniczania,
- dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów,
- indeks glikemiczny i jego zastosowanie – BMI,
- popularne diety odchudzające w świetle współczesnej wiedzy żywieniowej (m.in. dieta Dukana – dieta proteinowa),
- ocena jadłospisów proponowanych przez „diety cud”.
- Suplementy w diecie:
- rola suplementów w diecie a dobór odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych, ich wpływ na odchudzanie.
CZY PO UKOŃCZENIU KURSU MOŻNA UZYSKAĆ CERTYFIKAT?
TAK
- EVDC / EICE / ISQ / MEN
- Egzamin: TAK (w zależności od rodzaju kursu / szkolenia)
LISTA DOSTĘPNYCH CERTYFIKATÓW KSZTAŁCENIA:
- European Vocational Development Certification (EVDC)
- European International Certification in Education (EICE)
- Innovation Standard of Qualification (ISQ)
INSTYTUCJE REALIZUJĄCE PROGRAM KSZTAŁCENIA:
- Krajowy Instytut Rozwoju Gospodarki: www.kirg.pl
- European Learning Academy (Europejska Akademia Kształcenia): www.akademia.ksztalcenia.pl
- Research and Development Centre LTD – United Kingdom: www.radc.ltd
JAK MOGĘ ZAPISAĆ SIĘ NA SZKOLENIE?
- Kontakt: 512 276 835 (telefonicznie); centrum@szkolen.pl (mailowo)
- Zapisy także przez Facebook: http://fb.com/portal.szkolen
- Zobacz termin tego szkolenia/kursu na stronie: www.centrum.szkolen.pl
ZOBACZ OPCJE SZKOLEŃ I KURSÓW REALIZOWANYCH ZDALNIE:
- KURSY ZDALNE: kursy.elearningowe.pl
- SZKOLENIA ZDALNE: szkolenia.elearningowe.pl
- KURSY E-LEARNINGOWE: szkolenia.e-learningowe.pl
- KURSY ELEARNINGOWE: kursy.e-learningowe.pl
- PLATFORMA KSZTAŁCENIA ONLINE: kursy.internetowe.online
PROGRAM KSZTAŁCENIA REALIZOWANY PRZEZ:
- CENTRUM KSZTAŁCENIA – centrum.ksztalcenia.pl
- AKADEMIA ROZWOJU – akademia.rozwoju.pl
TERMINY I WIĘCEJ INFORMACJI: TUTAJ